NK ZADAR
NK OSIJEK
nk-zadar
NK-Osijek-logo2

21. kolo, 08.02.2014., 15.00 sati

skola-nogometa
lotto

Tablica MAXtv Prva liga - 2013./14.

Osnovan 1945. godine, nogometni klub Zadar nije imao značajnijih rezultata do osnivanja Hrvatske nogometne lige gdje je u prvoligaškom društvu bez prekida igrao do sezone 1995. / 1996. kada je uslijedio pad u Drugu ligu. No ta je sezona ipak bila uspješna po Zadrane, budući da su izborili nastup u polufinalu Hrvatskog kupa, što im je i najveći doseg u Kupu, te osigurali povratak među prvoligaše.

Svoj najbolji plasman u Prvoj HNL Zadar je ostvario u sezoni 1997. /1998. osvojivši šesto mjesto, što mu je pošlo za rukom i 2003./2004., iako je u međuvremenu ponovno potonuo u Drugu ligu gdje je odigrao dvije sezone. Nestabilnost u rezultatima Zadranima je, tijekom igranja u HNL – u, donijela vrludanja između Prve i Druge lige, no vrlo dobar rad stručnog stožera predvođenog mladim stručnjakom Daliborom Zebićem i fokusiranje na igrače iz vlastitog pogona rezultirali su novim velikim povratkom Zadra u Prvu HNL gdje je u sezoni 2007./2008. s vrlo dobrim rezultatima i igrama postao respektabilan protivnik.

No, iako u svojoj povijesti nije imao mnogo značajnijih rezultata, Zadar itekako može biti ponosan igračima koji su dane svoje igračke karijere proveli na travnjaku Stanova. Najznačajniji među njima zasigurno su Josip Skoblar koji je nanizao mnogo i igračkih, a kasnije i trenerskih uspjeha, potom Saša Bjelanović, Zvonimir Soldo, Dado Pršo, Giovanni Rosso, Luka Modrić i još mnogi drugi.